La Vall de Ribes es troba situada al nord-oest de la comarca del Ripollès i comprèn els pobles de Campelles, Planoles, Pardines, Queralbs, Toses i Ribes de Freser, capital econòmica de la Vall. La riquesa ecològica de l’entorn és el principal atractiu de la zona, l’aigua és present en qualsevol racó prenent la forma de font, doll o torrent.
La vegetació típica de l’alta muntanya voreja als camins i petits corriols apropiats per fer-hi excursions, i conflueix amb la fauna autòctona i els animals de pagès, propietaris de les arbredes, pastures i prats. Des de qualsevol indret es poden descobrir panoràmiques inesperades, com per exemple, l'arquitectura rural que s’integra perfectament en el paisatge i els testimonis de la presència pagesa des de corrals, saleres i cabanes de pastors.
El romànic però és el vestigi més rellevant a la Vall, des d’importants conjunts monumentals fins a petites esglésies i que es barregen enmig de castells medievals i edificis modernistes consolidant així un bé patrimonial al territori.
Segueix llegint al web de Vall de Ribes
Poble de muntanya, situat al peu del Puigmal (2.913 m.). Amb una presencia del Romànic català remarcable, com és l'església de de Sant Jaume. Un monument romànic molt important, sobretot a causa del seu extraordinari nàrtex o pòrtic meridional del segle XII, ornat amb cinc capitells esculpits, sostinguts per columnes de marbre blau polit.
Les cases de Queralbs, formen un ample nucli de carrerons empedrats i edificis construïts amb pedra i teulats de pissarra, conserven la estètica rural i el caràcter muntanyès que la fan diferent dels altres pobles del entorn. Amb una població aproximada de 200 habitants, pertany a la comarca del Ripollès i forma part dels municipis que integren La Vall de Ribes i el molt concorregut Vall de Núria, integrat aquest últim dintre del terme municipal de Queralbs.
Ruta a peu Queralbs - Núria
La Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l'extracció de carbó a les mines d'Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament. Els 12 km de via han esdevingut un camí ideal per gaudir del passeig a peu o en bicicleta i per recordar-nos un passat industrial del qual avui som hereus. El tram Sant Joan de les Abadesses-Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l´any 1967. El tram Sant Joan de les Abadesses-Ripoll, per la seva banda, es va mantenir en actiu fins a l´any del seu centenari, el 1980.
La ruta uneix Ripoll, a 682 metres d´altitud, amb Sant Joan de les Abadesses (775 m). Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació; el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l´1%. Aquest tram de la via comença al quilòmetre 9, just davant de l´edifici de l´antiga estació de Sant Joan de les Abadesses.
Segueix llegint al web de Vies Verdes